Frågor & Svar – Laserbehandlingar

Frågor & Svar

Här har vi samlat våra mest till frekventa frågor så du enkelt kan söka igenom för att finna svar angående dina laserbehandlingar. Har du ytterligare frågor eller funderingar är du varmt välkommen att komma till studion eller skicka iväg ett mejl, meddelande eller instagram DM

Permanent Hårborttagning med Soprano ICE Titanium Diodlaser

Behandlingsintervall och Resultat

Hårets Cykel och Laserbehandling

Laserbehandlingens effektivitet är starkt kopplad till hårets naturliga cykel, som består av tre huvudfaser: anagen, katagen och telogen. Här är en översikt över dessa faser och deras påverkan på hårborttagning:

  • Anagenfasen (Tillväxtfasen):
    • Beskrivning: Detta är den aktiva tillväxtfasen där håret växer snabbt och är ordentligt fäst vid hårsäcken. Anagenfasen kan variera från några månader till flera år beroende på kroppsdel och genetiska faktorer.
    • Laserbehandlingens Effekt: Laserbehandling är mest effektiv under denna fas eftersom hårsäckarna är aktiva och innehåller högre koncentrationer av melanin, det pigment som ger håret dess färg. Lasern riktar in sig på detta pigment, skadar hårsäcken och hämmar framtida hårväxt.
  • Katagenfasen (Övergångsfasen):
    • Beskrivning: Denna kortvariga fas markerar övergången mellan aktiv tillväxt och vila. Under katagenfasen börjar hårsäcken dra sig tillbaka och hårväxten stannar upp. Fasens varaktighet är vanligtvis några veckor.
    • Laserbehandlingens Effekt: Eftersom hårsäcken börjar degenerera och produktionen av melanin minskar under denna fas, är laserbehandlingens effektivitet något reducerad. Håret är inte längre lika fästa vid hårsäcken och innehåller mindre pigment.
  • Telogenfasen (Vilotfasen):
    • Beskrivning: Under denna vilofas är hårsäckarna inaktiva. Håret är kvar i hårsäcken men växer inte längre. Efter telogenfasen kommer håret att falla av och ersättas av ett nytt hår som börjar sin egen cykel.
    • Laserbehandlingens Effekt: Laserbehandling är minst effektiv under telogenfasen eftersom hårsäckarna inte är aktiva och innehåller mycket lite pigment. Eftersom det inte finns någon aktiv tillväxt, påverkar inte lasern hårsäcken lika effektivt.

Behandlingsintervall och Resultat

Eftersom inte alla hårstrån befinner sig i anagenfasen samtidigt, krävs flera behandlingar för att täcka alla hårsäckar i deras aktiva tillväxtfas. Behandlingarna planeras med några veckors intervall för att maximera effektiviteten och säkerställa att nya hår som är på väg in i anagenfasen också behandlas.

Hur många behandlingar krävs för att bli helt hårfri?

För att permanent ta bort oönskad hårväxt på kroppen eller i ansiktet krävs en serie på mellan sex och åtta behandlingar för att motverka samtliga stadier av hårets återväxt. Eftersom vi alla är unika, skiljer resultatet sig från person till person. Vissa är nöjda när de uppnått en glesare hårväxt medan andra vill bli helt hårfria.

Går det att delbetala?

Det går alldeles utmärkt att delbetala via Klarna.

Gör det ont att ta bort hår med laser?

Nej, behandlingen är inte smärtsam. Vi ett kraftfullt kylsystem inbyggt i munstycket vilket gör att behandlingen inte känns nämnvärt. Däremot man uppleva en stickande känsla där huden är tunn.

Allmän information om permanent hårborttagning

Det dröjer ett tag innan håren börjar lossa och falla av, hur lång tid det tar är individuellt och kan variera från gång till gång. Det kan ta från några dagar upp till 4 veckor. Du bör räkna med att det vanligtvis krävs mellan 6 till 8 behandlingstillfällen med 4-6 veckors mellanrum för att håret ska försvinna helt.  En mans skägg t.ex. kan kräva 15 behandlingar p.g.a. den kraftiga hårväxten. Hårets tillväxtfas är en avgörande faktor för resultatet av behandlingen och det är ca 30% av de synligt växande håren som försvinner efter varje behandlingstillfälle. Det är ungefär det antalet av kroppsbehåringen som är i växande fas, men kan variera från person till person. Även hårfärg och hårets tjocklek är av betydelse, ju mörkare och ju grövre håren är, desto snabbare uppnås ett tillfredsställande resultat. Om du äter hormontabletter (gäller ej preventivmedel) så kan det behövas fler behandlingar då dessa preparat främjar ökad hårväxt. Det är inte 100 % säkert att håret kommer att försvinna för alltid. Det är möjligt att vilande hårsäckar ”vaknar” efter flera år och då kan du behöva behandla även dessa om du önskar reducera detta hår permanent.

Permanent hårborttagning under sommaren

Ja, med diodlaser kan du genomgå behandling under sommaren och vistas i solen. Dock bör du undvika att vara solbränd, det vill säga att du inte bör vara ute i solen och bli röd på området sju dagar före behandlingen, och undvika att sola på det behandlade området de kommande sju dagarna.

Är håret borta för alltid med Diodlaser-hårborttagning?

Det finns egentligen inget som heter permanent hårborttagning utan man säger istället permanent hårreducering. Man kan aldrig garantera att hår aldrig växer tillbaka. Vid hormonella förändringar etc kan hårceller stimuleras och på så vis kan ny hårväxt börja växa. Lång forskning visar att hår som behandlats med Diodlaser inte växer tillbaks. Däremot kan håranlag som slumrat aktiveras på grund av hormonell påverkan såsom efter klimakteriet. Det rör sig då om helt nya hårstrån. Det hår som vi behandlar är borta för alltid.

Vad bör man tänka på inför permanent hårborttagning?

Du ska inte ha blekt, vaxat, epilerat eller plockat håret i behandlingsområdet 4 veckor innan behandling. Du bör inte heller sola 2 veckor innan. Du ska ha rakat behandlingsområdet dagen innan laserbehandling.  Smörj inte in behandlingsområdet med lotion eller olja samma dag som vi ska behandla dig.

Vilka är inte lämpade att göra hårborttagning med diodlaser?

Du bör inte lida utav någon av dessa sjukdomar: HIV, AIDS, hepatit, cancer, diabetes, dermatit, epilepsi, hjärt- och kärlsjukdomar, psoriasis eller eksem (i behandlingsområdet).  Du bör heller inte vara under medicinering där ljuskänslighet kan vara en biverkning.

Skötselråd efter behandling med diodlaser

Undvik hård träning, bastu samt att duscha länge eller bada varmt en dag efter behandlingen. Undvik att sola i 2 veckor efter behandlingen. Utsätts huden i behandlingsområdet ändå för sol ska du vara noga med att använda solskydd med en hög SPF.

Hårborttagning med laser i ansiktet

Hårborttagning i ansiktet fungerar inte alltid på samma sätt som på kroppen, främst på grund av hormonella faktorer, särskilt hos kvinnor. Det kan krävas fler behandlingar än på andra kroppsdelar, och håret kan återväxa vid hormonella förändringar. Tillsammans med din behandlare går vi igenom dina förutsättningar, men det är viktigt att förstå att vi inte kan påverka de hormonella faktorer som påverkar hårtillväxten.

Hur mycket kostar Hårborttagning med laser?

Kostnaden för permanent hårborttagning ligger på 600kr och uppåt. Vi skräddarsyr alltid en betalningsplan utefter område och hur många områden kunden önskar behandla.

Tatueringsborttagning med Picolaser

Hur känns det att ta bort en tatuering med laser?

Behandlingen går mycket snabbt, upplevelsen under behandlingen är en skarpt brännande och ibland svidande känsla men är för de flesta fullt uthärdlig. Vet du att du är känslig för smärta så kan du ta en Alvedon och en Ipren ca två timmar innan behandlingen. Du kan även köpa Emla eller Tapin salva på apoteket som appliceras på tatueringen 2 timmar innan behandling. Alternativt köpa vår egna mycket starkare bedövningssalva som är utformad för just laser. Salvan ska appliceras tjockt på hela området som ska behandlas. Täck sedan med plast t ex Gladpack och fäst med frystejp.

Vår bedövning köper du enklast genom att komma förbi salongen. 30 ml kostar 500 kr.

Går det att delbetala?

Det går alldeles utmärkt att delbetala via Klarna.

Hur lång tid tar det att ta bort en tatuering?

Det är svårt att veta i förväg hur resultatet kommer att bli och hur många behandlingar som krävs. För att helt bleka en tatuering behöver man i regel fyra till sex behandlingstillfällen, ibland fler. Hur många behandlingar just du behöver beror på flera faktorer och listas här:

-Storlek på tatueringen

-Tatueringens ålder

-Ditt immunförsvar

-Placeringen på tatueringen

-Mängd bläck som använts

-Hudton

-Vilka kulörer och vilket färgfabrikat som använts

Nästa session görs tidigast efter 8 veckor, detta för att kroppen ska hinna rensa ut det behandlade pigmentet.

Att tänka på efter Tatueringsborttagning med laser

Efter behandlingen är det viktigt att kyla området regelbundet under de närmaste dagarna, särskilt om det finns värmeökning eller svullnad i behandlingsområdet. Detta är nödvändigt för att minska risken för rodnad, svullnad och blåsbildning. Se till att endast kyla i intervaller för att undvika köldskador. Undvik dusch och fysisk aktivitet under de första 24 timmarna efter behandlingen. Bastubad och bad i pool bör undvikas i minst sju dagar för att minimera risken för bakteriell exponering. Om det uppstår blåsor, skorpor eller sår på huden, bör du vänta tills huden är helt återställd innan du exponerar området för sol och bad. 

Under de första fyra veckorna bör behandlingsområdet täckas med kläder eller en nonstick-kompress. Om detta inte är möjligt, se till att använda en solskyddskräm med minst SPF 50 och återapplicera den var tredje timme eller oftare vid bad, handdukstorkning eller intensiv svettning för att bibehålla det ursprungliga skyddet.

Att tänka på innan Tatueringsborttagning med laser

Du måste fyllt 18 år eller ha med en målsman med bevis vid behandlingstillfället. Behandling utförs ej på gravida eller ammande personer, personer med aktiv herpesinfektion eller annan hudsjukdom utan läkares tillstånd eller personer som äter blodförtunnande läkemedel (vid annan medicinering, prata med din läkare om det är säkert att utföra laserbehandling under kurens tid). Avstå ifrån brun- utan sol eller solarium/solning 2 veckor innan behandling.

Kan en tatuering försvinna helt?

Ja, med hjälp av laser kan man ta bort tatueringar helt och hållet. Laserljuset bryter ned färgpigmenten i huden till små partiklar som sedan elimineras av kroppens naturliga processer. Antalet behandlingar som krävs beror på tatueringens storlek, färg, placering och ålder. Det kan finnas en liten mängd pigment kvar i huden, vilket kan vara mer synligt i vissa ljusförhållanden eller hudtyper. Det är viktigt att man har realistiska förväntningar och tålamod när man påbörjat en process att ta bort en tatuering

Får man ärr efter tatueringsborttagning med laser?

Nej , lasern angriper endast pigmentet och inte huden i behandlingsområdet. När man gör en tatuering så kan man få ärr vid tatueringstillfället. Dessa ärr kan framträda när din tatuering har blekts.  Vissa personer får skorpbildning och små blåsor under den första veckan, men det är som regel väldigt lite och försvinner efter ett par dygn.

-Här är det mycket viktigt  att du inte pillar sönder och tar bort skorpor och blåsor. Dels för infektionsrisk men att det då också finns risk för ärrbildning.

Borttagning av kosmetisk tatuering

I många fall går det att ta bort tatuerade ögonbryn.
 Men vissa kosmetiskt tatuerade ögonbryn innehåller färger/ingredienser som ej går att lasra bort. Vi rekommenderar att du bokar tid för konsultation hos oss då vi kan ta ett provskott för att se hur reaktionen blir. Vi kan ej påbörja tatueringsborttagning förrän tre veckor efter att du har tatuerat dom. Tatueringen måste ha läkt helt innan vi kan påbörja behandling.

Finns det några biverkningar och hur kommer området att se ut efteråt?

Man kan vara öm, svullen och röd några dagar efter behandlingen. Det kan även uppstå vätskeblåsor på huden, som man måste vara väldigt försiktig med. Spricker blåsorna kan huden ta skada. Vi skickar alltid med våra patienter instruktioner till eftervården.

Skötselråd efter Tatueringsborttagning

  • Om behandlingsområdet fortfarande känns svullet eller bränns dagen efter behandlingen så är det en bra idé att fortsätta kyla tatueringen. Annars behövs det inte.
  • Rakning bör undvikas i det behandlade området tills det är helt läkt (5-10 dagar)
  • Ibland kan hudytan bli lite sårig, om du upplever detta kan du kan täcka området med en kompress några dagar. Vi rekommenderar Apotek hjärtats kompress, men tänk på att området även behöver kunna andas.
  • Efter behandlingen ska du smörja med Aloe Vera-gel. Smörj in din tatuering 3-4 gånger per dag tills huden har återhämtat sig. Om du får blåsor bör du inte smörja in tatueringen, då låter du istället den vara helt och hållet för att läka ifred.
  • Undvik bastu och bad i minst sju dagar efter behandling för att minimera exponeringen för bakterier. Om det har bildats en skorpa, blåsor eller om huden blivit sårig bör du istället vänta tills huden har blivit helt återställd.
  • Klia inte sönder blåsor och sårskorpor. Det är en av de vanligaste orsakerna till infektion och ärrbildning.
  • Undvik att exponera det behandlade området för sol/solarium 4 veckor efter behandling. 
  • Om du måste vistas i solen ska du använda en solkräm med en solskyddsfaktor med minst 50 spf eller högre på området tre månader efter behandlingen och du bör även täcka den behandlade ytan med kläder/kompress.
  • Ifall det har bildats en sårskorpa på det behandlade området kan du smörja in det med vitt vaselin, det hjälper att hålla skorpan mjuk. Det är en oparfymerad produkt som är lämplig för allergiker.
  • Precis som när din tatuering var ny så bör du undvika smutsiga och dammiga miljöer den första tiden, då minskar du risken för infektion.
  • Vänta med fysiska aktiviteter och träning eller liknande aktiviteter som belastar kroppen under de första dagarna efter behandlingen. Desto större tatuering du har desto längre bör du vänta. Låt kroppen få en chans att ta hand om bläcket och läka huden innan du utsätter den för extra stress som ett träningspass innebär.

Blåsor

Blåsor är en normal reaktion som i vissa fall uppkommer. Vissa får det oftare än andra och det skiljer sig från gång till gång. Om det inte blir några blåsor betyder det inte att behandlingen varit mindre effektiv eller att den inte fungerar. Ibland reagerar kroppen genom att bilda blåsor över tatueringen, ibland inte. Oavsett fungerar behandlingen lika bra.

Det är väldigt viktigt att inte röra blåsorna så att de går sönder. Om en blåsa spruckit är området som ett stort öppet sår, vilket betyder att man måste vara extremt noga med att hålla det rent så att ingen infektion uppstår. Även hur lång tid man har blåsorna varierar mellan personer och behandlingar, men det är inte ovanligt att det kan ta 1-2 veckor innan de lägger sig av sig självt. Du kan använda nonwoven kompresser för att skydda blåsorna.

Läkning

Läkningsprocessen kan ta allt från 5 till 25 dagar (eller mer). Infektioner är mycket sällsynta, men om efterbehandlingen inte följs kan det inträffa. Tecken på att du fått en infektion kan vara dålig lukt från behandlingsområdet, röda ränder, gul-grön vätska från huden, feber och smärta. Om du misstänker att du fått en infektion eller om du har några frågor eller funderingar är det bara att ringa eller maila oss så hjälper vi dig.

-Här är det mycket viktigt  att du inte pillar sönder och tar bort skorpor och blåsor. Dels för infektionsrisk men att det då också finns risk för ärrbildning.

Hur mycket kostar det att ta bort en tatuering?

Kostnaden för att ta bort en tatuering ligger på 800 kronor och uppåt. Priset beror bland annat på hur stor tatueringen är och hur många behandlingar som behövs.

Hudföryngring & Hollywood (Carbon) Peeling med Picolaser

Är laserbehandlingen smärtsam?

Nej, varken hudföryngring eller carbon peeling är en smärtsam behandling. Däremot, kan du känna dig varm under några timmar efter behandlingen.

Vilka områden kan behandlas?

Hudföryngring:

  • Ansikte: För kollagenbildning, behandling av rynkor, akneärr, pigmentfläckar samt synliga blodkärl.
  • Halsen och dekolletaget: För att minska fina linjer, rynkor, ålderstecken och strama upp lös hud.
  • Händerna: För att minska åldersfläckar, solskador och förbättra hudens struktur och elasticitet.
  • Kroppen:  För att minska celluliter, strama upp lös hud, reducera stretchmärken och förbättra hudens ton och textur.

Carbon peeling:

  • Ansikte: För att minska porer, acne, acneärr, pigmentfläckar, balansera talgproduktionen, jämna ut hudtonen och ge ett stort lyster till huden.
  • Rygg: För aktiv acne och äcneärr

Carboon peeling eller hudföryngring?

Hollywood peel är en effektiv hudföryngringsmetod som ger huden ny lyster och ökad släthet. Carbon laser peeling, som behandlingen även kallas, är en peeling-behandling med laser där yttersta lagret i huden peelas. Gamla/döda hudceller försvinner och lämnar huden fräsch och jämn. En ansiktsbehandling med extra lyxkänsla.

Vid hudföryngring, även kallad skin-tightening, sänds laserljus med lång våglängd ner i huden. Detta ger värmeutveckling i över- och läderhuden, när tillräcklig temperatur uppnås drar kroppens kollagen ihop sig samtidigt som det stimulerar till ny kollagenbildning. Behandlingen ger även bra resultat vid rynkor, akne fläckar, pigmentfläckar och synliga blodkärl.

Vem kan inte behandlas?

Vid graviditet och amning

Blodsmitta

Känselnedsättning

Diabetes typ 1

Infektion i behandlingsområdet

Förkylning, feber

Hudförändringar i behandlingsområdet, hudcancer

Dysplastisk nevussyndrom Keloid tendens

Vitiligo

Fotosensiterande mediciner som t ex: roacutan/acne medicin, Retinol, antibiotika den senaste månaden och hjärtmedicin som ACE-hämmare

Tidigare reagerat mot hyperpigmentering t ex vid ärr eller brännskada.

Hur många laserbehandlingar behöver jag?

Vid Carbon peeling märker man stor skillnad direkt efter första behandlingen. Men för att uppnå optimal effekt ska du göra 2-4 behandlingar med 2-4 veckors intervall.

Vid hudföryngring med Picolaser rekommenderas fyra behandlingar med en månads mellanrum. För att bibehålla den uppbyggda effekten av skin tightening föreslår vi också en underhållsbehandling två gånger per år.

Går det att delbetala?

Det går alldeles utmärkt att delbetala via Klarna.

Pigmenteringar och Pigmentfläckar

Går det att delbetala?

Ja, det går alldeles utmärkt att delbetala via Klarna.

Sköttselråd efter pigmentborttagning

Efter en laserbehandling är det viktigt att hålla området väl återfuktat. Vi rekommenderar att du applicerar fuktighetskräm en gång om dagen, helst på kvällen, eftersom läkningsprocessen oftast är mest aktiv under nätterna. Efter en laserbehandlig är det viktigt att skydda huden och använda solskyddsfaktor SPF50 dagligen. Under de första 48 timmarna efter behandlingen bör du undvika följande:

-Injektionsbehandlingar
-Varma bad och bastu
-Brun-utan-solprodukter
-Exponering för solen och solarium bör undvikas i minst ett par veckor.

Inför pigmentbehandlingen med laser

  • Raka håret som ska tas bort, med fördel samma dag eller dagen innan behandlingen.
  • Du får inte vaxa, epilera eller bleka håret på minst fyra veckor innan en behandling med laser. Detta på grund av att vi då i så fall har en tom hårsäck utan något strå för lasern att hitta pigment i.
  • Sola inte 2-3 veckor innan behandlingen.
  • Du får inte ha på dig några kosmetiska produkter som innehåller olja eller andra fetter på området som ska behandlas.

Vad kostar pigmentborttagning?

Vi förstår att varje kunds behov och situation är unik när det kommer till pigmentborttagning. Därför erbjuder vi inte fasta priser, utan skräddarsyr varje prisuppskattning för att passa kundens specifika omfattning och mål. Vi tar hänsyn till faktorer som områdets storlek, pigmenteringens typ och antalet sessioner som kan behövas.

Hur många laserbehandlingar behövs?

Antalet behandlingar som krävs beror på pigmentfläckens typ och dess djup i huden. Vanligtvis syns en tydlig förbättring av pigmentfläcken efter 1-3 behandlingar. Ytliga fläckar försvinner redan efter en behandling, medans exempelvis Melasma som är en hyperpigmentering oftast kräver betydligt fler behandlingar.